Honingboom – Styphnolobium japonicum
Styphnolobium betekent 'ruwe peul', japonica 'van Japan'. Het geslacht bevat 6 soorten en behoort tot de erwtenfamilie of peulendragers. Vanwege hun bloembouw en genetische afstamming vormt hij samen met onder andere geelhout (Cladrastis), gouden regen (Laburnum), osageboom (Maackia) en schijnacacia (Robinia): de erwten-onderfamilie Faboideae. De boom is vaak nog gelabeld als Sophora japonica. Honingboom is afgeleid van de naar honing geurende bloemen, die veel insecten aantrekken. De honingboom is ingevoerd in Europa in Engeland in 1743 door de jezuïet en amateurbotanicus Pierre d'lncarville.
Het is een gezonde boom met geurende en prachtige witte bloemen in de late zomer, een tijd waarin maar weinig bomen bloeien. De Engelse naam Pagoda tree is afgeleid van de gewoonte om al in de 8° eeuw honingbomen bij boeddhistische tempels en pagodes te planten. Het is ook tegenwoordig een erg populaire boom op veel plaatsen buiten zijn natuurlijke verspreidingsgebied: in de VS, Europa en in andere delen van Azië. Het is een sterke boomsoort die weinig aantastingen kent. Zure en kalkrijke grond, strooizout en bestrating worden redelijk goed verdragen.
De combinatie met aanplant van andere leden van de erwtenfamilie die eerder in het jaar bloeien, zoals Robinia en Cladrastis is erg mooi in een park. Ook de lampionboom (Koelreuteria) bloeit in dezelfde periode. Spannend is ook de combinatie met de exclusieve gewimperde linde (Tilia henryana), die eveneens in dezelfde tijd bloeit. Op een droge bodem blijft hij ook gezond, maar groeit dan langzaam en vormt een lage kroon aanzet.
Waar te zien
Aan de Naamsestraat te Leuven staat een 200 jaar oude honingboom (omtrek 477 cm). Andere fraaie honingbomen zijn te zien bij Chateau Sint Gerlach (omtrek 402 cm) en Leidse Hortus (380 cm). In Wageningen staan mooie honingbomen in de Roghorst, Churchillweg/ Delpad en aan de Nobelweg.
Gegevens op een rijtje
Natuurlijk areaal: China en Korea
Status: uitheems, regelmatig geplant
Bodemeisen: vochthoudend, voedselrijk
Schaduwtolerantie (1-5): redelijk 3,0
Droogtetolerantie (1-5): laag 2,0
Hoogte: 15-27 meter
Omtrek: 2,5-5 meter
Leeftijdverwachting: > 200 jaar
Kroonvorm: ovaal tot koepelvorming, halftransparant
Bladlengte: 12-15 cm
Bloeiperiode: augustus
Zaadval: herfst
Zaadverbreiding: dieren
Vermeerdering: zaaien, enten
Toepassing: parken, lanen
Bron: Loofbomen in Nederland en Vlaanderen door Leo Goudzwaard
Uitgegeven door KNNV Uitgeverij, Zeist, ISBN 978 90 5011 4325, www.bomenkennis.nl