Een onstuimige zomer met hitte en stortbuien. Onze bomen hebben het zwaar te verduren. Reden te meer om nog meer in te zetten op hun behoud en bescherming. |
Afscheid
Tot ons grote verdriet is onze geliefde voorzitter Hans Borren op 20 juni 2019 overleden. In de korte tijd dat hij in het bestuur zat, heeft hij veel voor ons betekend. Het bestuur zal zich beraden over zijn opvolging.
|
1970-2020
De voorbereidingen voor het feestjaar 2020 zijn in volle gang. We vieren dit met verschillende activiteiten, verspreid over het feestjaar.
- Expositie Dordrechts Museum over Bomen - Monumentale bomenwandeling in Dordrecht - Studiebijeenkomst over Bomen en cultuurhistorie - Boom planten - Bomenreis naar Engeland - Uitbrengen van kroniek over de Bomenstichting - Feestdag met o.a. lezingen en excursie
Meer informatie volgt in het winternummer 2019 van Bomennieuws.
|
Alle Bomennieuwsnummers op website
De eerste uitgave van ons tijdschrift Bomennieuws is van 5 oktober 1976. Er wordt daarin beschreven dat de bomen het zwaar hebben: nachtvorst in mei en juni en daarna grote droogte. Verder ging het over snoeien en een enorme opleving van de iepziekte. Alle nummers van Bomennieuws staan nu op de website, met zoekfunctie op steekwoorden en titels. Een schat aan informatie over de ontwikkeling van de boomverzorging in Nederland en de geschiedenis van de Bomenstichting.
|
Donateursdag 21 september op landgoed Molecaten
Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar op onze donateursdag 21 september a.s. We starten om 10.15 uur in Herberg Molecaten, Molecaten 7 in Hattem. Aanmelden voor 9 september a.s. Kosten: € 15,-, over te maken op NL51 INGB 0002 1087 55 o.v.v. donateursdag.
|
Regiodag 5 oktober in kasteel Geldrop
Er is nog plaats op de regionale bijeenkomst voor vrijwilligers op zaterdag 5 oktober a.s. Met interessante onderwerpen als i-Tree en veterane boomzorg. En op een fraaie locatie: kasteel Geldrop. Ook als je niet in het zuiden des lands woont, ben je van harte welkom! Klik hier voor het programma, opgave vóór 28 september bij Joep van Bergeijk.
|
Dierckxlezing Bomen bepalen de stad op 6 november
Dr. René van der Velde van de TU Delft, de bomenprofessor, geeft de 24e Dierckxlezing. Stadsbomen geven voor een belangrijk deel identiteit, structuur en beleving aan onze steden en zijn essentieel voor CO2-opslag, verkoeling, waterbeheer en ecologie. Bomen en hun standplaats hebben een nauwe relatie en geven karakter aan de stad. Steden moeten daarom als (bewoonde) bossen worden gezien en verder ontwikkeld, om ze leefbaar en bijzonder te houden.
Datum: woensdag 6 november 2019, aanvang 19.30 uur. Plaats: In de Driehoek, zaal Gertrudiskapel, Willemsplantsoen 1c, 3511 LA Utrecht. Aanmelden vóór 1 november. De toegang is gratis.
|
Film De stad als bos
De meeste opnamen voor de film De stad als bos zijn gemaakt. Met deze korte film wil de Bomenstichting aan een groot publiek laten zien hoe belangrijk en onmisbaar bomen, groen en moderne technieken zijn voor een moderne stad als het gaat om: waterbeheer, verkoeling van de stad, klimaat, C02, een prettige leefomgeving etc.
De preview wordt verwacht op de donateursdag. Daarna is de film te zien via de website.
|
Richtlijn BEA
In mei is de nieuwe 'Richtlijn Bomen Effect Analyse' verschenen. De oude Bomen Effect Analyse (BEA) heeft de Bomenstichting in 2003 ontwikkeld. De werkwijze bij het ontwerpen en uitvoeren van projecten in de buitenruimte is echter in de laatste 16 jaar sterk veranderd. Het was dus tijd voor vernieuwing. De nieuwe Richtlijn BEA is uitgegeven door de Bomenstichting samen met CROW. Voor een korte impressie, zie de animatie!
Het boekje is te bestellen via de website, de digitale versie via CROW.
|
Factsheet Bomen langs N-wegen
Plannen van provincies om bomen langs N-wegen te kappen leiden telkens tot felle discussies. Maar waarom staan er veel bomen langs N-wegen, hoe breed moet de ‘obstakelvrije zone’ zijn en welke mogelijkheden bieden de richtlijnen om wegen zo veilig mogelijk in te richten met behoud van bomen? We hebben de feiten op een rijtje gezet en op 18 juni naar alle provincies gestuurd.
|
Factsheet Boombescherming
In november 2018 heeft de Bomenstichting alle gemeenten opgeroepen om de bescherming van bomen in de regelgeving te verbeteren. Gemeenten met een lijst van beschermde bomen kunnen voorbescherming in de bomenverordening opnemen om te bewerkstelligen dat een boom die per abuis niet op de lijst staat al wordt beschermd door het kapverbod tijdens de procedure die leidt tot opname van de lijst. Ook is het een goed idee om groeiplaatsen van waardevolle bomen via het bestemmingsplan bescherming te geven. De factsheet Boombescherming is hier te downloaden.
|
Aanbieding voor wandelaars
- Binnengekomen mededeling -
Wandelmagazine is hét vertrekpunt voor iedere wandelaar! Van korte tot lange wandelingen, van pelgrimstochten tot klompenpaden en van wandelingen in eigen land en in Europa. In het septembernummer: Het pad van het witte goud - Goldsteig Tsjechië, Wandelen over een ongebruikt, deels overwoekerd, historisch spoorlijntje tussen Boxtel en het Duitse Wesel, en nog veel meer.
Nu met introductieaanbieding. Wie zich voor 26 augustus aanmeldt, ontvangt het komende nummer rond 6 september.
|
Eikenprocessierups
Begin juli is het Kennisplatform Eikenprocessierups opgericht in opdracht van het ministerie van LNV. Dit kenniscentrum is opgezet om de overlast die de processierupsen in heel Nederland veroorzaken te verminderen en te voorkomen. Het is een samenwerkingsverband van verschillende organisaties en deskundigen. Hier kunt u terecht met al uw vragen.
|