Donateursdag langs de Broekhuizerlaan op zaterdag 24 september a.s.
Het bericht in 2020 dat alle bomen van de Broekhuizerlaan in Leersum gekapt gingen worden, heeft veel stof doen opwaaien. Na veel actie, overleg en onderzoek is de laan nu gered! Reden om ter plaatse de donateursdag te houden.
Programma: Lezing: door Stichting Broekhuizerlaan en 2 wandelingen: over landgoed Broekhuizen en in het bos met valwindschade. Adres: Restaurant Darthuizen, Rijksstraatweg 315, 3956 CP Leersum Aanvangstijd: 10.30 uur, koffie/thee staat klaar vanaf 10.00 uur Kosten: € 15, te betalen op: NL51 INGB 0002 1087 55, t.n.v. Bomenstichting o.v.v. donateursdag 2022 Aanmelden: tot uiterlijk 17 september a.s. via e-mail met vermelding van uw naam en eventuele dieetwensen.
|
Vrijwilligersdag op kasteel Baexem op zaterdag 1 oktober 2022
Programma: Annemiek van Loon praat u bij over kansen binnen de Omgevingswet. Zeker goed om de mogelijkheden van deze wet voor bomen nader te onderzoeken. Louis Slabbers van Stichting Groen Weert neemt u mee langs miljoenen jaren bomenhistorie. Van het ontstaan en de ontwikkeling van de boom tot de (wetenschappelijk) naamgeving. Met als rode draad de vraag: wat doen bomen met mensen, en wat doen mensen met bomen? Ten slotte verzorgt hij een rondleiding door de Botanische Tuin bij het kasteel.
De bijeenkomst is toegankelijk voor alle vrijwilligers!
Aanvangstijd: 12.00 uur met koffie en lokale lunch in de Baronshoeve (naast kasteel) Adres: Kasteelweg 7A, 6095 ND Baexem Aanmelden: tot uiterlijk 23 september a.s. via e-mail met vermelding van uw naam en eventuele dieetwensen.
|
Landelijk coördinator contactpersonen
De Bomenstichting is verheugd te kunnen melden dat we een landelijk coördinator van contactpersonen hebben gevonden in de persoon van Marita Damen. Met als doel het aantal contactpersonen uit te breiden en de vrijwilligers beter te ondersteunen. Zij stelt zich aan u: ‘Ik woon in Utrecht, heb een juridische achtergrond en ben vaak in coördinerende functies werkzaam geweest. Alle contactpersonen van de Bomenstichting hebben van mij een e-mail gehad met de vraag of hun gegevens juist zijn, of zij knelpunten zien bij de uitoefening van het werk en of er wellicht behoefte aan scholing of ondersteuning nodig is vanuit de Bomenstichting. Ik heb inmiddels al een groot aantal antwoorden terug gehad. Waarvoor dank! Samen met Jan Beekman (regiocoördinator Noord) en Joep van Bergeijk (Brabant en Limburg) wil ik allereerst het landelijk netwerk van contactpersonen uitbreiden en beter laten functioneren. De wensen en knelpunten zoals door de contactpersonen aangegeven zijn een eerste stap om tot zo’n netwerk te komen. Hogere doel is het bomenbestand in Nederland mooi, gezond en klaar voor de toekomst te maken. Ik hoop jullie binnenkort bij één van de bijeenkomsten te ontmoeten!’
|
Monumentale mammoetboom Grave wordt bedreigd
De mammoetboom uit een voormalige kloostertuin in Grave is geplant rond 1886. Met zijn 31 meter hoogte en omtrek van 6 meter is hij beeldbepalend voor dit gebied. Nu wordt hij met kap bedreigd vanwege bouwplannen. Om de boom te behouden is Leni Koot, contactpersoon van de Bomenstichting, een petitie gestart. De petitie is nu bijna 1.150 keer getekend door mensen uit de directe omgeving en boomliefhebbers uit heel Nederland. Hartverwarmend! En tekenen kan nog steeds!
De petitie zal binnenkort worden aangeboden aan de gemeenteraad te Grave. Op Open Monumentendag, 11 september a.s., zullen IVN en Leni Koot bij de mammoetboom aanwezig voor nadere informatie.
|
Burgerparticipatie redt oude eik te Harderwijk
Door snel handelen van omwonenden en met hulp van een van onze boominspecteurs is een eik in Harderwijk behoed gebleven voor (nood)kap. Op basis van ons advies is de gemeente Harderwijk tegemoet gekomen aan de wensen van de omwonenden die hun eik echt niet wilde missen. Onderzoek wees uit dat het gevaar van uitbreken in de gesteltak zelf zat en niet in de doorgaande stam. Om de situatie veilig te krijgen was het drastisch inkorten van de gesteltak - richtlijn 2/3 van de lengte – noodzakelijk. Dus hij staat er nog, en de buurt is blij met het resultaat. Fijn dat de gemeente open staat voor spontane burgerparticipatie!
|
Onnodige kap Almelo
Het besef hoe belangrijk bomen zijn neemt steeds meer toe. Maar bij de onnodige kap door de gemeente Almelo van alle 40-jarige kerngezonde moeraseiken langs de Zeven Bosjes begin je daar toch weer ernstig aan te twijfelen. Zeer lokale wortelopdruk is aanleiding voor de kap van de 120 bomen. Nadat de voorzieningenrechter het werk had stilgelegd i.v.m. een verzoek van een voorlopige voorziening door de Natuur-en Milieuraad Hengelo e.o., is tijdens de rechtszitting op 6 september jl. besloten dat de kap toch door kan gaan. Op het voorstel voor nader overleg ging de gemeente niet in. Tijdens het terreinbezoek door contactpersoon Jan Beekman met betrokkenen is gebleken dat de geconstateerde gebreken sterk worden overdreven. De gevolgen van de wortelopdruk kunnen met beperkte maatregelen op een duurzame manier worden opgelost.
De Stichting Duurzaam Almelo had ook bezwaar gemaakt tegen de kap van de moeraseiken. Volgens de gemeente Almelo was de Stichting echter niet ontvankelijk omdat het belang van bomen niet onder het begrip ‘duurzaam’ zou vallen. Het is onvoorstelbaar dat een gemeente in een tijd van klimaat- en biodiversiteitscrisis, en na weer een hete zomer, tot een dergelijk besluit komt.
|
Reconstructie N65: kap van vele monumentale bomen
De Bomenstichting gaat bezwaar maken tegen kap van monumentale bomen bij de reconstructie van de N65 bij Vught en Tilburg. We hebben reeds een pro forma bezwaarschrift ingediend, de gronden hiervan worden binnenkort aangevuld. Eén van de uitgangspunten van dit project is om zoveel mogelijk bomen te sparen van de ‘mooiste weg van Brabant’. Maar uit de stukken wordt onvoldoende duidelijk of er wel een maximale inspanning wordt gedaan om zoveel mogelijk bomen te sparen.
|
Bouwen mét bomen!
Deze zomer kregen we bericht dat drie bomen uit het Landelijk Register Monumentale Bomen bedreigd worden door bouwwerkzaamheden (herontwikkeling van oude panden). Het ging om een linde in Hardenberg bij voormalig sterrenstaurant De Bokkepruik en twee beuken te Heerde bij het voormalig politiebureau.
De bomen zijn inmiddels bezocht door onze boominspecteurs. In beide plaatsen gaat het om bouwwerkzaamheden dichtbij monumentale bomen met onvoldoende aandacht voor de groeiplaats van de boom. In Heerde heeft dit ertoe geleid dat we op het laatste moment nog een zienswijze hebben ingediend tegen het bestemmingsplan om zo meer aandacht voor bescherming van de twee beuken te vragen. In Hardenberg hebben we door middel van een brief aan de aannemer meer aandacht gevraagd voor bescherming van de kwetsbare wortelzone tijdens de werkzaamheden.
De Bomenstichting merkt dat bouwen met bomen veel meer onder de aandacht moet worden gebracht. Er worden nog veel te vaak plannen gemaakt op een wit vel, waar in werkelijkheid geen leeg vlak bestaat, maar een gebied met waardevolle bomen. De Bomenstichting heeft samen met de VHG een nuttige publicatie geschreven: Bouwen met bomen. Deze is gratis te downloaden!
|
NIEUW: Langs monumentale bomen in Utrecht
Heerlijk dwalen door de oude binnenstad van Utrecht. Langs de grachten en door smalle straatjes. In dit wandelboekje zijn 30 bijzondere bomen beschreven. Sommige zijn al bijna 200 jaar oud, een ongelooflijk hoge leeftijd voor bomen in de stad als je bedenkt dat er weinig ruimte is voor hun wortels. Andere bomen hebben intrigerende namen, zoals donzige eik of duiveltjesiep. De wandeling gaat langs veel parken die de landschaps-architect Zocher heeft ontworpen. Dat alleen al is een reden om de route eens te lopen.
Prijs € 3,00
Het boekje is te bestellen in de webwinkel.
|