Vanaf september gaan we elkaar weer zien! Dan is er weer een donateursdag. In deze nieuwsbrief een korte greep uit wat er op stapel staat en wat de vrijwilligers van de Bomenstichting hebben opgepakt.
|
In de spotlight, Piet van der Eijk
We zijn trots op onze ere-adviseur en vrijwilliger Piet van der Eijk! Hij ontving de prestigieuze Midden-Delflandprijs 2021 voor zijn ‘vasthoudende en standvastige inzet en grote betrokkenheid om het belang van bomen in het landschap onder de aandacht te brengen en bomen te beschermen.’
Piet zet zich in voor het bomenbeleid van de gemeente Midden-Delfland. Hij houdt kapvergunningen en herplantplannen in de gaten. Ook is hij boominspecteur, vraagbaak en contactpersoon van onze Bomenstichting. Piet heeft meegewerkt aan een groot boominventarisatieproject in het buitengebied van de gemeente Midden-Delfland in 2017 en 2018. Hij is op dit moment betrokken bij de realisatie van een pluktuin met fruitbomen en schapenweide in Schipluiden. Piet verzorgt ook workshops (fruit)bomen snoeien en themawandelingen. Piet doet heel veel en de prijs komt hem daarom dubbel en dwars toe. Van harte Piet!
|
Brief jaarlijkse bijdrage
Bij voorkeur sturen wij de verzoeken voor de jaarlijkse bijdrage per e-mail. Hoe minder papier we gebruiken, hoe meer bomen we sparen. De brieven zijn deze en vorige week verzonden. Krijgt u nog een papieren brief maar geeft u de voorkeur aan een email-bericht? Dan ontvangen we graag uw e-mailadres. Deze kan u mailen naar info@bomenstichting.nl. Mocht u de mail met het verzoek voor de jaarlijkse bijdrage niet hebben ontvangen? Wilt u dan u even controleren of deze misschien in uw spambox is beland?
|
Herdenkingsboom
In maart heeft de familie van Hans Borren een mooie eik als herdenkingsboom geplant. Hans was slechts korte tijd in het bestuur en voorzitter van de Bomenstichting toen hij in 2019 overleed. De boom staat in het Beatrixpark, het park dichtbij zijn huis en waar hij dagelijks wandelde met de hond, zijn familie en vrienden. Fijn dat het na bijna 1,5 jaar gelukt is om dit voor elkaar te krijgen.
|
Handreiking Omgevingswet en bomen
Norminstituut Bomen heeft het boek Handreiking Omgevingswet en Bomen 2021 uitgebracht. De Omgevingswet wordt volgend jaar ingevoerd. Om ervoor te zorgen dat bomen letterlijk en figuurlijk de juiste plek krijgen én om ervoor te zorgen dat bomen hun ecosysteemdiensten kunnen leveren, moet het belang van bomen worden geborgd binnen de instrumenten van deze nieuwe wet. De Bomenstichting heeft daarom meegewerkt aan deze handreiking van Norminstituut Bomen. In deze handreiking speelt de boom een veelzijdige hoofdrol in de integrale omgeving.
|
Aftreden Jan Borren en nieuwe bestuursleden
Jan Borren heeft tijdens de laatste bestuursvergadering van de Bomenstichting aangekondigd dat hij niet langer beschikbaar kan zijn als bestuurder. Het lukte Jan niet om voldoende tijd vrij te maken om zich voor de Bomenstichting in te kunnen zetten zoals hij dat graag zou willen. Het bestuur vindt het heel spijtig, maar heeft begrip voor het besluit van Jan.
Gelukkig hebben we twee kundige mensen bereid gevonden om het bestuur te versterken na de zomervakantie. Deze nieuwe bestuursleden zullen zich in de volgende nieuwsbrief voorstellen.
|
Bert Plaat in EenVandaag
In EenVandaag vertelde boominspecteur Bert Plaat in juni gepassioneerd over de inspecties van onze monumentale bomen. Op Instagram en twitter scoorde deze foto van Bert erg goed….of was het de bezoekers toch echt om de boom te doen? Het is goed om te zien dat onze berichtjes enthousiast worden ontvangen.
|
Zieke iepen te Amsterdam
Amsterdam kampt ook dit jaar met de iepziekte. Langs de Weesperzijde worden zieke iepen gekapt. Vorig jaar zijn hier ook al twee monumentale iepen gekapt. Preventief worden vaak ook gezonde bomen aan weerszijden van een zieke iep gekapt, om te voorkomen dat de schimmel - die de ziekte veroorzaakt - zich via wortelcontact verder verspreidt. Bij monumentale bomen is de gemeente Amsterdam daar vorig jaar terughoudend in geweest, om het beeldbepalende aangezicht zoveel mogelijk in stand te houden. Helaas is dit jaar gebleken dat de naburige iepen toch zijn besmet en zullen vijf prachtige beeldbepalende iepen van 83 jaar oud, en 1 boom van 26 jaar oud, geveld moeten worden.
Verontruste omwonenden vroegen de Bomenstichting waarom de bomen niet worden geïnjecteerd. Wij hebben het de gemeente gevraagd. Het preventief injecteren wordt in Amsterdam niet toegepast omdat dit biologische middel niet voorkomt dat de schimmel via wortelcontact wordt overgebracht. Ook bovengronds biedt injecteren geen garantie dat de iep niet alsnog ziek wordt door kevervraat (in de kroon). In het verleden is in Amsterdam bovendien op kleine schaal geëxperimenteerd met het injecteren van iepen. Een deel van de geïnjecteerde bomen werd alsnog ziek.
|
Agenda
Let op, alle evenementen zijn onder voorbehoud, afhankelijk van de Corona maatregelen.
Tentoonstelling Diepgeworteld verlengd De tentoonstelling Diepgeworteld. Bomen in de Nederlands schilderkunst is nog te bewonderen tot en met zondag 15 augustus. De tentoonstelling is georganiseerd ter gelegenheid van het 50-jarig jubileum van de Bomenstichting. Diepgeworteld laat de veelzijdigheid van de boom in zes eeuwen Nederlandse schilderkunst zien. Een dialoog tussen oude en moderne meesters; een ode aan de boom. Van verhalende voorstellingen en realistische landschappen tot abstracte composities. Allemaal afkomstig uit Nederlandse collecties. Het museum heeft een online talkshow gehouden over bezielde bomen.De Bomenstichting heeft ook een wandelboekje gemaakt met een route langs monumentale bomen te Dordrecht.
Donateursdag Zaterdag 18 september vanaf 10.30 uur op de nieuwe locatie van de Bomenstichting te Arnhem aan de Eusebiusbuitensingel 9. Om 12.00 uur zal er een lunch klaar staan, zodat we goed voorbereid aan een wandeling kunnen beginnen om 13.00 uur. Na de wandeling kan er nog worden nagepraat met een drankje. Om 16.00 uur sluiten we af. Aanmelden via info@bomenstichting.nl
Landelijke bijeenkomst vrijwilligers Achter de schermen wordt er door veel vrijwilligers hard gewerkt aan boombehoud en het monitoren en registreren van onze monumentale bomen. Gelukkig is er weer een kans om elkaar te ontmoeten en onze ervaringen te delen. Joep van Bergeijk nodigt ons uit op de vrijwilligersdag op zaterdag 2 oktober om 12.00 uur in Helmond, Kasteelplein 1. In kasteel Helmond worden we door Joep ontvangen en kunnen we tijdens een verzorgde lunch bijpraten. In twee lezingen worden we ondergedompeld in het behoud van ecosysteemdiensten (Evelien Droge, Cobra) en het hergebruik van bomen (Henk Werner, Pius Floris). De Werkgroep Bomen van IVN Helmond heeft een rondwandeling voor ons georganiseerd. Aanmelden kan via j.bergeijk@upcmail.nl
Dierckxlezing Woensdag 17 november 2021: Bomenlanen door Lotte Dijkstra en Gerdy Verschuure-Stuip van TU Delft.
|